Andreas Jennisches eviga blogg

Om Stockholm, journalistiken och allt annat.

Några tankar efter att ha lyssnat på Jaron Laniers bok ”Ten arguments for deleting your social media accounts right now”

Först och främst, den är någon stor upplevelse rent litterärt. Men här finns saker värda att lyssna på. 

Jag kommer inte att skriva någon lång sak här och nu men jag ska villigt erkänna att den här boken har gjort mig nyfiken på att faktiskt ta bort mina konton, åtminstone pausa dem. Inte främst för att slippa ur de stora techbolagens klor och upphöra bjuda dem på gratis data om mitt liv och mina preferenser (ett av Laniers huvudargument) utan för att det med stor sannolikhet skulle göra något med mig själv och upplevelsen av mitt liv och världen (ett annat av Laniers argument). Kanske skulle jag må bättre?

Jag kommer dock inte att göra det i närtid. Mitt jobb kräver närvaro på sociala medier, något jag själv varit pådrivande i, och det skulle bli oerhört mycket krångligare utan. Men det går ju att göra kortare pauser. Under helger och semestrar och med vissa konton.

En sak till, något jag verkligen gillar med Laniers bok är att han i slutet uppmanar till läsning av nyhetssajter. Riktiga nyhetssajter med en publicistisk tanke och som investerar i undersökande reportrar. Gärna tre olika varje dag, genom att besöka deras sajter direkt utan att gå via ditt Facebook eller Twitterflöde. Du blir smartare, du ställs inför en lång rad artiklar som du annars aldrig skulle se och du kan avgöra vilken redaktion och sajt och skribenter du tycker är bäst. Den forne internetrebellen Lanier går till och med så långt att han råder alla att teckna prenumerationer.