Se på oss nu – så bra är Geir Gulliksens nya

Jag har läst Geir Gulliksens roman Se på oss nu. Tycker du om att läsa om krisande äktenskap? Då är den för dig.

Jag sprang en sväng i går eftermiddag och det var ju becksvart som värsta midnatten. Jag avskyr mörkret men när jag stannade för att ta in den här vyn kändes det okej. En stunds eftertanke passar bra efter att ha läst Geir Gulliksens senaste roman Se på oss nu. En äktenskapshistoria om medelklassmänniskor med vänstersympatier och goda avsikter som blir kära, bildar familj, gör karriär, glider bort från sina gamla ideal och blir kära igen. Det är ett välkänt tema men som Jens Liljenstrand konstaterar i ett omslagscitat, så lyckas Gulliksens berätta historien på ett nytt sätt – igen. Även hans förra roman Om ett äktenskap kretsar kring temat förlorad kontakt.

Jag tycker mycket om Se på oss nu. Karaktärernas känsloliv åker berg- och dalbana och jag som läsare vill uppleva varje kurva i full kraft. Personerna är mänskliga och simpla och älskvärda i all sin litenhet. Romanens huvudingredienser är äktenskap, förälskelse och föräldraskap. Det byggs pussel men vissa bitar förblir olagda. Gulliksen är mycket skarp i sina beskrivningar av missriktad – eller kanske misslyckad – manlig fåfänga, förälskelse, och av ensamhet.

Den tar också upp frågan om vad kärnan i ett äktenskap egentligen är och om det finns rimliga gränser för ärlig öppenhet eller om sådana inte spelar någon roll när vissa saker redan satts igång. Då kan det ändå bara sluta på ett sätt. Är alla försök att vara en ”annan sorts man” som Hans i romanen brottas med rentav dödsdömda? 

Jag ser framemot att diskutera den med min fru när även hon läst den. Se på oss är en bok jag faktiskt kan tänka mig att läsa en gång till. Inte minst för hans starka sätt att skriva känslor, hisnande som svidande.

Betyg: Höga poäng.


views

Tags