Spricka mellan Moderaterna och Kristdemokraterna i alkoholfrågan i Stockholm City

Jag rensar förrådet idag (kommande stambyte tvingar oss att tömma det) och i en av alla bortglömda lådor hittade jag en skattgömma.

 En hel bunt med Direktpress lokaltidningar från innerstan runt åren 2007! Jag jobbade som lokalreporter på Vi i Vasastan då och på sidan 4 i numret som låg överst i högen fanns denna godbit. En artikel om hur KD på Norrmalm tar strid mot dåvarande socialborgarrådet Ulf Kristerssons (M) i frågan om alkoholservering på krogar i City. 

”Måste vi ha specifika tider när alla ska stänga”, säger Kristersson som gett socialtjänsten i uppdrag att utreda om krogar på Norrmalm skulle kunna hålla öppet dygnet runt. 

Kristdemokraternas Kerstin Malmberg, vice gruppledare för KD på Norrmalm reagerar med fasa. Sent öppna krogar leder till fylla, våld och mer knarkande. 

”Moderaterna uppträder helt ansvarslöst och blundar för missförhållandena i City”, säger hon. 

Ewa Samuelsson (KD) som var borgarråd 2007 i samma borgerliga styre som Kristersson slår ett diplomatiskt slag för en mellanväg: sena tillstånd bör hållas få.

Inga stora skillnader 

Som alla vet blev det inga dygnet runt-tillstånd i Stockholm City. Reformen gav några fler 03-tillstånd men inte så mycket mer som jag minns det.  

Jag minns också hur het krogfrågan var politiskt i Stockholm ett tag där i mitten av 00-talet. På den tiden bevakade jag Norrmalms stadsdelsnämnd och gick på deras möten. Dåvarande vänsterpartisten i nämnden, Hans Enroth, sa konsekvent nej till alla ansökning från krogar som ville hålla öppet längre än till 03 (eller var det 01?). Mer förvånande var att samma lokala V-man sa lika hårt nej när det blev på förslag att kommunanställda inte längre skulle få ta rökpaus på arbetstid. Om man jobbar hårt och sliter med dåligt betalda jobb måste man få ha rätt till en cigarettpaus på jobbet löd argumentet. 

Vilken glädje det var att hitta den här tidningen. Jag lär återkomma med mer. Jag har ju som sagt en hel bunt, och inte bara av Vi i Vasastan. views

Tags