Rapport från Betonggalan samt några ord om Strato Södermalm

Igår var jag på Betonggalan för första gången. Det är en branschfest för människor som på ett eller annat sätt jobbar med byggen av betong och jag och chefredaktören gick dit för att kolla in eventet och knyta lite kontakter. 

Det blev en upplevelse. 

Vi kan säga direkt att det var något helt annat än Tidskriftsgalan.

På 30 minuter fick vi både barnkör, enmansshow av Hellinor och stormtrooperdans. Sedan följde en rask prisutdelning (nio priser på typ 30 minuter) varpå det var dags att gå in i stora mässhallen för bärs och mingel och lite montertävlingar. 

– Rösta gärna på bästa monter. Förra året var det inte så många som gjorde det, bara sju stycken, och då vann Skanska. De var inte ens här, som Roger Andersson skojat på scen lite tidigare.

Roger är chefredaktör för Tidskriften Betong och den som arrangerar alltihop.  Han verkar vara en mycket driven person. Som kvällens värd drog han så många välskrivna skämt att man undrar om han haft proffshjälp. Om inte är han av ståuppvirke, eller förlåt, ståuppbetong. 

Trots att vi blivit smittade av peppen hos besökarna gick vi hem tidigt. Det var inte många som gjorde oss sällskap  

***

Fredagen bestod i ett klassiskt spadtag av bygge. Jag var på plats när CA Fastigheter, Panorama Bostad och byggaren Zengun gjorde den officiella byggstarten av höghuset som byggs intill Mariaskolan på Södermalm, vid Tobaksmonopolet. Stadsbyggnadsborgrrådet Joakim Larsson (M) var också där och jag passade på att ställa lite frågor. Det mest intressanta med projektet är att det under hela planprocessen inte blivit överklagat en enda gång. Detta trots att det ska bli 19 våningar högt och byggs på historisk mark intill en skola. Well, Södermalm kan överraska. 

En gammal kollega till mig påpekade att ett av de lösa nätverk som brukar engagera sig byggnadsfrågor (läs överklaga) hörde av sig till henne efter att hon skrivit om de uteblivna protesterna i StockholmDirekt med orden: "Den där hade vi missat".

CA Fastigheter och byggarna var bara glada för det. Men lika goda tider som för ett par år sedan är det inte för bostadsutvecklarna då inga kunder för tillfället köper på ritning. Jag nämnde det lite kort i artikeln jag skrev för Fastighetsnytt. 

Nybygget heter Strato Södermalm och den som vill se den fräsiga projektsidan som hör till alla bostadsprojekt med självaktning hittar den här.