Intervju med konstnären bakom On Hold Hold On-tavlorna på Södermalm

Foto: @Akvasel

Häromdagen skrev jag ett kort inlägg om den osignerade konsten som dykt upp längs Årstavikens strandpromenad. Jag ställde en fråga om det var någon som visste mer, och det var det. 

Föga förvånande satt den före detta kollegan Elina Lundberg på svaret. Konstnären bakom det hela heter Aksel Örn Ekblom och är bandyspelare i IK Tellus tillika art director på byrån Mentell.

Jag blev så glad av hela grejen att jag bestämde mig för att försöka få en intervju med Aksel. Helt utifrån eget intresse, på min fritid, för publicering endast på bloggen. 

Aksel Örn Ekblom sade lyckligtvis ja och i onsdags pratade vi med varandra på telefon. Han satt på ett fik i hemkvarteren i Årsta och jag på min balkong på Södermalm. På var sin sida om den strandpromenad som han förvandlat till sitt galleri. 

"Jag bara körde"

De fem On Hold Hold On-tavlor som jag sett under mina löprundor runt Årstaviken är de fem som ingår i konstprojektet. Alla är gjorda på skivor av trä och visar himlar och vatten och solar och månar. On Hold Hold On är ord som går igen.

– Med facit i hand skulle jag nog ha satt upp några fler eftersom det är en ganska lång sträcka. Men jag bara körde när jag hade idén och då blev det fem, säger han.

Allt föddes ur en känsla av frustration och uppdämd kreativitet i skuggan av coronapandemin. Tavlorna satte han upp under en och samma kväll för cirka två veckor sedan. Ett av syftena är att ge folk ytterligare en anledning att gå ut och röra på sig, och fylla sinnena med positiva saker trots att det finns ovanligt mycket att oroa sig för just nu. På onsdagen, samma dag som den här intervjun gjordes, satt alla fem tavlor fortfarande kvar på de träd där han satt fast dem med knutna snören. Flera av dem sitter nära utegymmet vid Årstabrons fäste på Årstasidan. Bara ett av verken hade blivit klottrade på. 

– Det får väl räknas som en form av streetart och i de kretsarna finns ofta någon slags respekt för konstnären och för verken. Det är kul att de fått vara orörda. Det är ju inte helt lagligt och går väl att klassa som nedskräpning, men i den här tiden och med det budskap jag har så tyckte jag att det var värt att chansa, säger Aksel Örn Ekblom.

En första målning på en träskiva med ett liknande motiv gjorde han till det egna sovrummet för ett och ett halvt år sedan. 

– Det var ett diffust motiv med hav och himmel. Jag tyckte det blev rätt bra och det var trevligt att kolla på. Sedan har gjort en tavla då och då.

”En passande ordlek för läget just nu”

Under 2019 hade han till och med en utställning på krogen Häktet på Hornsgatan.

– Det här blev som en spinoff på det. Först tänkte jag använda uttrycket cancelled, att allt är inställt, men det kändes så negativt. Då började jag använda On Hold istället. Och med det omvända Hold On blev det en passande ordlek för läget just nu. Jag bor i Årsta och är uppvuxen på Söder så Årstaviken kändes given. Och att uppmuntra till fysisk aktivitet så gott det går under den pågående pandemin kändes rätt i tiden. Det blev flera bitar som passade bra ihop. Den här coronavernissagen… Jag tyckte det blev fint bara, säger han.

Det är det fler som tycker. Han har fått mycket uppskattning, inte minst via sociala medier.

Den som vill titta på verken IRL bör inte vänta för länge. Om cirka en vecka plockar han ner tavlorna för att sälja dem. Eventuella intäkter ska gå till välgörande ändamål. 

– Jag ska försöka sälja dem och ge pengarna till antingen Kvinnofridslinjen, våld mot kvinnor ökar i spåren av pandemin, eller till forskning på vaccin. Jag kommer inte att behålla en spänn.

Priset ligger mellan 2000 och 4000 kronor. “Man ska inte sälja sin tid för billigt” som han säger. Och det är väl en helt rimlig hållning. 

Kan du själv vila i den känsla som uttrycket On Hold Hold On försöker att förmedla?

– Det är lättare sagt än gjort. Men man har inte så mycket val. Man får försöka se det positiva i livet. I kriser inser man vad som är viktigt, sina nära och kära, vilka relationer som är viktiga. Och man får försöka röra på sig så mycket man kan. Jag är inte knäckt än så länge, säger Aksel Örn Ekblom.

Den som är intresserad av att handla någon av hans tavlor och samtidigt ge pengar till välgörenhet hittar hur man gör på akselorn.se/on-hold-hold-on/

@ajennische

- - -

Efter att Aksel Örn Ekblom fått läsa igenom texten har han bett mig att ändra en tidigare uppgift om att ingen av tavlorna blivit klottrade på till att en blivit det. Han vill också lägga till att Huskurage.se eller Röda korset är alternativ för doneringarna. 

Comments