Så tillfredsställande rakt (och ett tack till Segerhults såg)

Planen att bygga hela utegolvet med rivningsvirket (förutom timret i botten) jag fått att mina föräldrar höll inte. Det räckte bara till 46 procent av ytan. Och så stod jag där med ett nästan halvfärdigt bygge gjort med en ovanlig tjocklek på plankorna. 

Men så kom jag på att Segerhults gård alldeles i närheten ju också har en brädgård så jag ringde Lars där. Jo visst var det en udda storlek men han kunde slipa till några andra bräder han redan hade så jag fick dem som jag ville. ”De blir ju lite grova men det kanske inte gör något”, sa han och nej svarade jag det blir fint det. Ett släp att låna ut hade han också. Priset blev som om jag köpt lite tråkigare och mindre lokala plank på Byggmax inte i Katrineholm. Nu fick jag dessutom följa med in i Lars kontor i stora ladan där det såg ut som om tiden stått stilla på ett fantastiskt sätt. Det stod visserligen en dator där men priset på skruv slog han upp i en pärm och panelen på väggarna där inne hade han själv skruvat upp för en sisådär 50 år sedan när han precis börjat jobba. Jag sa jag skulle tipsa alla om hans lokala bygghandel men då viftade han med handen och sa ”nej gör inte det jag försöker att trappa ner och gå i pension”. Men givetvis kan jag inte låta bli att skriva om det. Väl hemma igen fick jag en massa annat att göra med barn och deras kompisar som ska ha mat och åka och bada men då och då lyckades jag sno åt mig en stund. Lagom tills solen gick ner kunde jag skruva fast den sista plankan. Mest tillfredsställande av allt är att det tamejfan ser ut att ha blivit rakt. Imorgon ska det oljas så det står härliga till. Och kanske ska jag snygga till kanterna lite. Men i övrigt är det färdigt att användas. Syftet med det hela är att kunna ställa bord och stolar på plant underlag (istället för i en lutande och stendöd rabatt) i det bästa läget för kvällssolen. Och för att inte inkräkta på torpets själ eller vanställa något så är allt gjort för att det ska vara lätt att riva. Och varken tak eller väggar ska upp. En mörk olja kommer få det att sticka ut mindre färgmässigt också. 

Comments

Förresten så hade jag en intressant diskussion med några på Twitter om att få byggen raka på den tiden ingen hade vattenpass. Jag fick en mycket intressant länk skickad till mig. Man använde bland annat den supersmarta lodmallen! Genialisk. http://bibblansvarar.se/sv/svar/historiska-fore...

Add a comment