Tillbaka på Facebook – det här lärde jag mig under frånvaron

Det har gått några veckor sedan jag raderade apparna Facebook och Instagram. Nu är jag tillbaka, i ett första steg på Facebook, och ska berätta vad jag lärt mig under frånvaron.

På plussidan:

• Jag har sluppit en massa onödig information som alltid hittar in i ditt flöde trots att du inte riktigt förstår hur, eller via vem. 

• Jag har sluppit en väldig massa annonsering som inte intresserar mig. 

• Jag har undgått att fastna i videoklipp som jag egentligen inte vill se men ändå tittar på. 

• Jag har upptäckt andra intressanta tjänster och sammanhang på internet, varav flera drivs av människor som vill erbjuda en alternativ till de stora tech-jättarna. Micro.blogWrite.as och Mastodon till exempel. Så sent som igår fick jag också upp ögonen för världens kanske simplaste bloggverktyg bearblog.dev. Självklart har jag provat

Allt ovanstående är ett resultat av mobiltid. För om det är något jag lärt mig av att hålla mig utanför Facebook och Instagram så är det att min mobiltid inte minskade. Den bara flyttades över till andra saker. Min förhoppning var att jag skulle läsa mer böcker och artiklar i mobilen men den aktiviteten har inte förändrats nämnvärt. Dock har källorna blivit lite mer varierade eftersom jag rört mig i andra flöden än mina vanliga. Om man börjar leta efter information som handlar om att lämna Facebook så finns en väldig massa intressant att upptäcka. Ganska snart fick jag lära mig om den så kallade Indieweb-rörelsen vars huvudpoäng är att erbjuda alternativ till de dominerande företagen på internet. Det här kommer jag försöka att lära mig mer om, dock verkar det som att det blir riktigt intressant först när man själv kan koda och bygga egna saker på internet. Det kan jag tyvärr inte. 

• Sist men inte minst, och det är ett stort plus, är att jag känt mig mindre irriterad. 

På minussidan:

• Min mobiltid minskade inte. 

• Jag har säkert missat en del information från vänner och bekanta som jag hade velat få ta del av. 

• Facebook är ett ytterst användbart arbetsverktyg för mig som journalist. Det är också en av huvudanledningarna till att jag återvänder. 

Slutsats

Det var värt att ta en paus. När jag riktade om mobiltiden upptäckte jag nya saker. Jag kommer att posta saker som privatperson igen men förmodligen mest länkar till originalinlägg på andra plattformar. Varför? För att det är kul att visa på andra alternativ och för att det gör det lite svårare att för Facebook att rikta sina annonser och analysera mina användardata. 

Så här känner jag nu, hur känner ni?

PS. Blogging is back!

Comments

En grej jag testar då och då är att sluta uppdatera mina konton i sociala medier helt. Men jag fortsätter konsumera andras uppdateringar. Det skapar också ett annat förhållande till tjänsterna när man är passiv. Man går inte in och kollar för att se om nån lajkat ens senaste uppdatering till exempel. Jag blir mer fokuserad på olika nischade facebookgrupper märker jag, samt att jag gillar Twitter för omvärldsbevakningen.
Hej Fredrik, roligt att du kommenterar. Jag håller helt med om att förhållandet till tjänsterna förändras när man flyttar fokus från att själv uppdatera. Nischade Facebookgrupper är användbart, både privat och i jobbet och det är något jag inte helt vill vara utan. Det kanske roligaste med mitt lilla experiment är att jag faktiskt kommit i kontakt med nya trevliga människor från andra delar av världen som jag inte skulle gjort annars. Just Micro.blog har gett mig flashbacks till hur Twitter var i början, bara trevligt.

Add a comment